عدم استفاده از تجهیزات ایمنی از جمله اکچویتور ضد افنجار به دلیل سهل انگاری در رعایت اصول در خطوط صنعتی همواره موجب بروز حوادث جبران ناپذیر و ناگواری بوده است که از جمله آنها می توان به انفجار در معادن و پالایشگاه ها، کارخانجات مواد غذائی و یا بخش های مختلف دیگر شده است. وجود گازها و مواد قابل اشتعال در برخی از سیستم ها و خطوط صنعتی از جمله صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، کارخانجات داروسازی و خطوط تولید مواد غذائی، کارخانجات رنگ و مواد شیمیایی، جایگاه های سوخت و CNG و دیگز مراکز مستعد به آتش سوزی و اشتعال موجب تولید ابزارهائی میگردد که تمهیدات ایمنی و حفاظتی لازم در برابر جرقه ، شوک الکتریکی و… را در شرایط کارکرد عادی در طراحی آنها اندیشیده شده است. این ابزارها ، ابزارهای ضد انفجار نام دارند که انواع اکچویتور ضد انفجار نیز در این دسته قرار می گیرند.
اکچویتور ضد انفجار چیست؟
انواع اکچویتور ضد انفجار برای کارکرد در سیستم و خطوطی طراحی شده اند که بصورت بالقوه احتمال وقوع انفجار دارند. در طراحی ساختمان بدنه اکچویتور ضد انفجار، محفظه ای طراحی و ساخته شده است که جرقه های داخلی اکچویتور را در برگرفته و از احتراق گازها ، بخار و ذرات قابل احتراق در محیط کار و در نهایت بروز انفجار بزرگتر جلوگیری می کند. در واقع این نوع محافظت در برابر انفجار با محصور کردن سیم پیچ های برقی در یک محفظه مقاوم و مطمئن صورت می گیرد که در صورت وقوع حادثه با اطفاء جرقه و انفجار داخلی، از سرایت و انتقال آن به فضای اطراف پیشگیری می نماید. انواع اکچویتور ضد انفجار از استانداردهای ایمنی ویژه ای برخوردارند، بدنه آنها طوری طراحی شده که حتی اگر در صورت بروز آتش سوزی، انفجار درون خودشان باشد و از آسیب رسیدن به کل سیستم جلوگیری شود. با توجه به این خصوصیت این تجهیز از ایمنی بالایی برخوردار است که از مزایای ویژه آن به شمار می رود.
اصولا اکچویتور ضد انفجار به منظور کار در فضاهای بسته و پرحجم طراحی شده اند. ضریب اطمینان بالا و اهمیت کار آنها در حفظ ایمنی خطوط صنعتی مختلف، این دستگاه را به تجهیزی پرکاربرد در طیف وسیعی از صنایع مختلف تبدیل کرده است. این دستگاه شامل انواع مختلف نظیر اکچویتوربرقی ضد انفجار و اکچویتور پنوماتیک ضد انفجار می باشد که براساس نوع کارکرد و محرک مورد نیاز دارای کاربردهای بسیار گسترده ای است.
ویژگیهای اکچویتور ضد انفجار
- طراحی ویژه انواع اکچویتور ضد افنجار باید به گونه ای باشد که تحت هیچ عنوان جرقه یا انفجار داخلی آن به فضای بیرون منتقل نشود.
- نحوه آب بندی بدنه و بخش های الکتریکی در محیط های حاوی گازهای قابل اشتعال ، مانع از ورود و نفوذ گاز به داخل دستگاه باشد.
- جنس بدنه از مقاومت و استحکام کافی در برابر انفجار برخوردار باشد. مقاوم بودن بدن در برابر خوردگی نیز به دلیل از بین بردن آب بندی دستگاه ضروری است.
انواع اکچویتور ضد انفجار
به طور کلی اکچویتور یا عملگر از تجهیزات کنترلی است که در سیستم اتوماسیون صنعتی نقش مهمی ایفا می کند. وظیفه انواع اکچویتور این است که یک فرمان قطع و وصل و یا کنترل جریان سیال را با استفاده از یک منبع تغذیه اجرا کند. عموما اکچویتورها در مواردی که نیاز به سرعت عمل در بازو بست جریان است به کار گرفته می شود که این به معنای دسترسی به شیر از راه دور و یا دسترسی سریع به شیر است. عموما اکچویتورها براساس نوع منبع انرژی مورد نیاز و حرکتی که ایجاد می کنند تقسیم بندی شده و به اکچویتورهای الکتریکی ، پنوماتیکی در حالت های عملکرد مختلف تولید می شوند.
خرید اکچویتور ضد انفجار
در خرید اکچویتور ضد انفجار باید دقت داشت که این تجهیز بر حسب نوع منبع تغذیه و عملکرد متفاوت است. در حقیقت مهمترین پارامترها در خرید اکچویتور ضد انفجار در وهله اول انتخاب نوع اکچویتور، نوع حرکت شیر و همچنین نوع گشتاور اهمیت ویژه ای دارد. سایز ولو و همچنین نوع و فشار سیال درون خط از دیگر پارامترهای تاثیرگذار بر خرید اکچویتور پنوماتیک به شمار می رود. در بررسی کلی انواع اکچویتورضد انفجار در قالب تجهیزات ضد انفجار EX با گشتاورهای ۳۰ ، ۵۰ ، ۱۰۰ ، ۱۵۰ تا ۲۰۰۰ نیوتن با فرمان ۴ تا ۲۰ میلی آمپر و با ولتاژ ۲۴ و ۲۲۰ ولت و از برندهای مختلف مطابق با استانداردهای ایمنی مختلف درکلاس حفاظتی متفاوت در مجموعه صنعتی برانوش ارائه می گردد که در این صفحه به طور اجمالی معرفی شده اند . توصیه می شود با توجه به ماهیت تخصصی این تجهیز، خرید اکچویتور ضدانفجار با مشاوره کارشناس متخصص صورت گیرد.
نویسنده این مقاله : مریم بختیاری